Tjoflöjt
Nu smäller det!

PUSS på er alla, önskar att ni också hade kunnat komma!!!!

Fullt upp..?

Idag är det alltså projekt bada hundarna, dessutom ett extra projekt: klippa Oskar :)

Fullt upp har jag inte eftersom jag fanimej inte får hjälpa till och göra något, mamma och ulla bara säger åt mig att gå iväg på en promenad..

YEYY!


Still hopefulDet ser ju fortfarande lovande ut... HOPPASHOPPASHOPPAS!!!

Förälskad

Alltså, det är löjligt.. Jag sitter här och längtar efter Oskar - tom. så att hjärtat värker lite - ändå är det inte ens ett dygn sen vi sågs :D
Haha, jag känner mig skitlöjlig. Jag antar att det beror mycket på varför vi har åkt hem den här gången men det är en härlig känsla! Ändå drömde jag att han var arg på mig inatt, jag hade nämligen haft sönder objektivet på kameran och stått i fel kö för att deklarera. Jag tyckte att det var snällt av mig att stå och köa för honom på självaste julafton men han tyckte jag var dum som hade stått i fel kö!

Dagen ska jag faktiskt ägna åt att sola mig i ett par timmar, har inte kunnat ligga och bara sola en enda gång i år och jag tänker passa på medan jag fortfarande kan ligga på mage!!!


Näst sista

Näst sista gången jag åker ur lägenheten innan vi flyttar, det är GÖÖÖÖÖTT! Åker hit nästa måndag och har skola 8-17 och åker direkt hem igen, sen är jag borta härifrån tills flytten. Yesyes. Allt som kan packas är packat, det behöver finnas endel efs både Oskar och jag kommer att vara här nästa vecka, en dag var.

Jag vet inte riktigt hur jag ska orka med att åka tåget idag, ska släpa dels på resväska och dels på en proppfull shockkasse som går att ha på ryggen iallafall, och så vanliga väskan och hundarna.. BLÄ! Sen får O men sig endel imorgon när han åker hem och så får vi med det sista när vi åker våra två omgångar nästa vecka. Alla mina grejer som ska med till Karlstad står i hallen, det som är kvar är Oskars kläder, dom packas ner nästa vecka.

Det som nästan bästa med flytten ska bli att slänga den jäkla soffan och mattan! Soffan är riktigt, riktigt hemsk - alldeles för liten, kuddarna åker ut hela tiden och framförallt så är fjädrarna rent åt helvete så man sitter på golvet i princip. Mattan är mest fruktansvärt ful och drar åt sig så himla mycket damm och hundhår, Oskar rensar den varje vecka och det är helt sjukt mycket.

Idag ska jag träffa min svägerska(hihi) Sofia på stan och så ska vi inhandla vigselringar, det är sjukt sent ute men det är först nu vi fått råd att köpa det. Ska passa på att köpa två sidenband till hundarna också. Innan det så möter mamma mig på stationen och jag ska på nåt sätt ta mig hem med all packning. Sen ikväll är jag ensam för mamma ska som vanligt iväg ^_^
Imorrn ska mamma, svärföräldrarna och jag ut till Bergvik och handla. På torsdag åker jag iaf upp till Stockfallet, badar nog hundarna då
På fredag åker vi upp till Gräsmark för att förbereda inför bröllopet, där kommer jag dessutom att ha hemmaspa med mig själv, typ hårinpackning, ansiktsmask, fila fötter, skrubba kroppen, raka benen (INTE gjort på minst en månad :D ) osv.
På lördag it's smälling!

Hmm

Hmm.. det ser ju helt ok ut.. vad som helst utom snö iallafall!!!!! Det vore suuuuuper med lite regn på morgonen så allt pollen försvinner och sen skinande sol hela eftermiddagen <3


v 31!

Äntligen går jag in i v 31! 30 fulla veckor har gått vilket betyder att det bara är 10 kvar.. Efter v 25 har jag i princip bara längtat efter detta, nästa milstolpe är 36 fulla veckor, då är det bara fyra kvar..________________________________________________________________________________Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre.

Bebisens lungor och matsmältningssytem är nu nästan färdigutvecklade. Ökningen i längd kan komma att sakta av (bebisen är ungefär 40 cm lång nu) och väger ca 1.6-1.8 kg, men den kommer att lägga på sig vikt ända fram till födseln.

Bebisen fortsätter att blinka och kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mor magen, kan bebisen inte bara vända sig mot den, utan kanske till och med sträcker sig mot ljuset. En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen "ute" i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot - nyfödda ser bara på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän de är mellan sju och nio år gamla. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt om utrymmet. Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

Jag har tre hundar

Min tredje hund är bara hund ibland och han heter Oskar. Han är inte riktig hund, men försöker sig gärna på ledsna hundögon. Såhär ser han ut när han vill ha något av mig/vill att jag ska göra något:Och såhär ser han ut om jag vägrar göra det  :D


YES

Så!! Nu är jag klar med allt som har med skolan att göra fram till januari! Förutsatt att jag inte får komplettering på paradigmuppgiften och omtenta då, men det blir som det blir!!

Tentan känns jättebra, jag gjorde verkligen mitt allra bästa (mitt pekfinger värker....) och det är allt jag kan göra! Det känns som att blir jag inte godkänd på det här så vet jag faktiskt inte vad som krävs för att bli godkänd egentligen.
Det kanske är sturskt men jag förutsätter att jag blir godkänd. Blir jag inte det så passar jag nog inte på utbildningen helt enkelt.
Det är betydligt större risk att jag får kompletteringar på paradigminlämningen eftersom jag faktiskt inte riktigt förstått vad det går ut på (vilket ingen annan heller verkar ha gjort...) men då får jag ta det då, det tog ungefär en halvtimme-timme att skriva det så det skulle inte kräva en hel sommars pluggande direkt ;)

Nej, nu ser jag fram emot att vara ledig! Vi har ju seminariet om paradigm på måndag +  en basgrupp men det är inget jag känner att jag behöver förbereda mig för utan jag tar det som det kommer. Jo just det, jag ska hitta en vetenskaplig artikel till basgruppen men det blir nog nemas problemas :D

-----

Häpp, nu har jag hittat en artikel :D

Äntligen!

Nu kommer jag äntligen in på bloggen igen! Jag har inte kommit in sen den flyttades över till nya plattformen i fredags, så det är därför jag inte har skrivit.

Om en timme sticker jag iväg till skolan för att skriva tenta och prata munta, som det känns nu är jag inte ett dugg nervös, men det har jag aldrig varit inför prov. Det känns som att - jag ger allt jag har och mer än så kan jag ju faktiskt inte göra. Sen i eftermiddag ska jag skriva den sista inlämningsuppgiften som jag visserligen fortfarande inte ritktigt har förstått men det är 1-2 sidor och jag ska nog få ihop nåt. Får jag kompletteringar på den så dör jag inte för det!

Jag var klarvaken klockan 4, jag trodde att jag snart skulle upp och låg därför och tänkte igenom en massa anatomi/fysiologi innan jag kom mig för att titta på klockan.. sen har det vart så med jämna mellanrum tills för 10 minuter sen när jag gav upp. Ska sätta mig och läsa igenom mina anteckningar en sista gång och sen får det bli som det blir.
Jag drömde att jag först var i fel sal så att jag kom 5 minuter sent till tentan, och sen när det var 10 minuter kvar så insåg jag att jag inte hade gjort själva bearbetningen utan bara skrivit ner en massa som jag visste. Det var riktigt jävla jobbigt.

Så illa blir det nog inte... ;)

Lycka till till mig!

Slut

Jag känner mig heelt slut.. Igår hade vi HLR & ABC hela dagen och direkt efter det åkte O och jag till Linköping på 3 timmars profylaxkurs, var hemma halv 10 ungefär. Det var en jättebra dag, både HLR och ABC var intressant och roligt och profylaxen är ju hur bra som helst, men nu känner jag mig bara helt.. bortdomnad.
Inatt var jag dessutom uppe och kissade kanske 7 gånger och vid 4 fick jag enormt magknip som höll på med mindre pauser i 2 timmar... Vilket KANSKE skulle kunna vara en bidragande orsak till min trötthet.

Det är bra att det är hemmastudier idag, jag hade nog inte orkat gå till skolan, dessutom ska jag försöka att inte gå för mycket idag, har ont i knät efter att ha gått lite för mkt de senaste dagarna.

Idag ska jag läsa omvårdnadsteoretiker och sen ska jag göra en bearbetning. Tjohej, jag är inte särskilt motiverad just nu men efs det bara är 3 dgr till tentan så har jag icke mycket till val.

Tentan

Igår fick vi äntligen tillbaka våra tentor och återkopplingen på min såg ut såhär:


1. Förmåga att göra val och skapa sammanhang:
Relevanta aspekter utifrån HEL1 och scenariot är med. Tydlig röd tråd från tankar till problemformulering. Bra motiverande del! Mycket relevanta och bra frågeformuleringar.
Tydlig röd tråd genom hela bearbetningen

2. Förmåga att hantera teori och fakta, och kritiskt förhållningssätt:
Bra val av teorier/fakta. Både bredd och djup visas under hela bearbetningen. Tydlig tillämpning - även om det hade varit intressant med lite mer!
Gedigna kunskaper gör att bearbetningen och värderingen av fakta kommer fram på ett bra sätt.

3. Förmåga att värdera egen insats:
Ja absolut!

Tentatorns totala omdöme:
Mycket bra insats. Se ovan

___________________________________________________________________


SHIT! Gissa om jag blev förvånad, jag trodde att det var sådär med den röda tråden och att jag hade skrivit på gränsen till för lite typ!!! Jag är så sjukt jävla nöjd, detta är alltså min första tenta någonsin!

Sen återstår det att se om jag klarar denna också..

Magen v 29+0

image105

Inte ofta

Det är inte ofta man hittar våra hundar såhär! Dom sover i princip aldrig bredvid varandra, antar att det beror på att båda var vuxna när dom blev syskon. Blir alltid lika glad att se dem såhär :)

image104

6 dagar kvar

Fick veta nu att jag har tentan på måndag förmiddag! Det känns faktiskt bra, det bästa hade varit tisdagen men det är jätteskönt med måndagen också! Då har jag det gjort och behöver inte tänka på nåt alls fram till bröllopet, SKÖÖÖÖNT!
Då skriver jag omvårdnadsparadigmet på eftermiddagen och så åker jag hem på tisdag, i princip sommarlov om en vecka alltså!

Tills dess ser mitt schema ut såhär:

Ons:
fm blodtryck, andningsvägar, gasutbytet
em njurar, vattenbalans

Tor:
Ingen tid att plugga, HLR & ABC hela dagen och sen direkt till profylaxen

Fre:
fm läsa in omvårdnadsteorierna
em göra 1 scenario

Lör:
fm 1 scenario
em 1 scenario

Sön:
fm 2 scenarior
em 1 scenario

Mån:
fm tenta, 2 timmar skriftligt och 1.5 timmar muntligt
em skriva omvårdnadsparadigmInte mycket tid över till annat kan jag lugnt säga..


No more

Swedbank har verkligen slagit sista spiken i kistan nu.. Jag vill inte ha mer med dem att göra, kommer byta bank så fort som möjligt. Måste bara bestämma oss för vilken bank vi ska byta till. Just nu lutar det åt ICAbanken faktiskt.

Jag kan inte hitta nåt positivt med Swedbank, jo dom har en bra internetbank men det har de flesta banker nu för tiden. De allra flesta som jobbar där är antingen otrevliga eller bara ointresserade. Jag kräver en bank som är INTRESSERAD av sina kunder och gör ALLT för att få kunden att vilja vara kvar!


Bye bye Swedbank, ni kan ju glömma mig som kund i framtiden iallafall.

v 29+0

v 30

image102

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC.
Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till.

Ditt barn väger ca 1.4-1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt. Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart.
Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud innefrån mammans kropp, bl.a ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en krafigt trafikerad gata. Nu ska barnet få mer hull och gå upp i vikt, men längden kommer endast öka marginellt

Paneldiskussion

Vi har precis ätit tidig middag (min tokgoda carbonara med färskpasta), jag ska nämligen iväg på en paneldiskussion om Norrköpings olika köpcenter ikväll. Diskussionen ska vara i 2 timmar, det ska bli roligt!
Jag fick först hem ett frågeformulär med fem frågor som man tillsammans med svaren ska ta med till diskussionen. För alltihop får man 600:- , inte illa!

God Morgon

Idag är det jättefint väder igen! Tyvärr ser det inte ut som att det kommer hålla i sig mer än nån timma men en solig morgonprommis gör faktiskt mycket för humöret. Jag har sovit riktigt illa inatt igen. Om jag ligger för länge på en sida så får jag ont i benen och höften, och för länge är kanske 1-2 timmar. Jag hoppas verkligen att det är övergående..
Jag är en sån person som vaknar varje gång jag vänder mig och senaste månaden ungefär har jag som jag tidigare sagt haft väldigt svårt att somna igen när jag väl vaknar eftersom det alltid är nån sång som snurrar jättehögt i huvudet och jag måste sjunga "somna skönt, slumra in i bädden så fiin..." högre i huvudet än den andra sången. Grymt jobbigt.
Det vore ju bra om profylaxövningarna hjälpte där också! Vi får se.

Iallafall, eftersom jag sov så dåligt inatt så bestämde jag mig för att inte gå på föreläsningen, jag har förstått det där rätt bra iallafall och hon har dessutom en resursföreläsning imorgon.

På schemat idag står att läsa in mig på muskler, aktionspotential och energiutvinningen, men först ska jag översätta den vetenskapliga artikeln jag ska ha med till basgruppen imorrn. Tjoflöjt!

Oops..


Just det

Jag kom på en sak till för nedräkningslistan:

14 dagar kvar tills jag slutar vara blond


Jag är så himla himla himla trött på att vara blond! Jag har varit det i ungefär 1, 5 år nu och det är faktiskt det längsta sen jag var 13 år :D Jag har iallfall bestäm att jag ska vara det på bröllopet, tror jag kommer ångra mig annars. Men sen är det bye bye blondie! Jag börjar med brunt, får se om det blir två dagar eller hela sommaren. Sen är det iallafall svart som gäller ett tag framöver. Mitt hår har blivit så mörkt att jag inte kommer att behöva färga utväxt. Eller nåt.

BOOORING

Gud, jag har så tråkigt att jag inte vet var jag ska ta vägen. Oskar är borta och föreläser i minst en timma till, jag har redan gjort det plugg jag föresatt mig idag (jag har gjort ett mycket fint schema) och nu har jag så oerhört jäkla tråkigt att jag dör.
Det är fult väder ute så det är ingen idé att gå på promenad, dogsen vill bara hem igen, det går ingenting på tv, jag har läst allt som går att läsa på internet, eller kanske inte riktigt men iallafall alla mina länkar i favoriter. Jag kan inte åka och veckohandla för Oskar har cykeln och det är i vilket fall inget kul att veckohandla ensam. Jag tror faktiskt att O skulle bli sur om jag gjorde det utan honom. Vi är dom stördaste av alla störda, vi älskar att nämligen gå och handla tillsammans på ICA på söndagarna. Iallafall, handla kan jag alltså inte göra. Boken jag läser är visserligen bra och spännande osv men jag har legat och läst så länge nu att jag inte kan göra det något mer, inte just nu iallafall. Bada gjorde jag igår så det kan jag inte göra idag. Jag kan inte packa för det är klart. JAG DÖR AV TRISTESS!!!

Jag önskar att jag hade ett supernintendo.

Nedräkningar

Det är:

8 dagar kvar till sista inlämningsuppgiften ska vara klar
8-12 dagar kvar till tentan (får förhoppningsvis veta imorgon vilken dag jag skriver)
13 dagar kvar till bröllopet
15 dagar kvar till sista skoldagen och jag flyttar tillbaks till Karlstad för sommaren- LEDIGHET!!!!!
16 dagar kvar till första föräldrautbildningsträffen
18 dagar kvar tills vi åker till Arild
22 dagar tills vi träffar nya BM
26 dagar kvar tills jag får veta tentaresultatet

48 dagar kvar tills vi flyttar grejer till nya lägenheten
79 dagar kvar till beräknad förlossning

Av detta kan vi utläsa, kära vänner, att alla viktiga saker som ska hända i sommar utom två sker inom en månad! Det känns hur skönt som helst

GRATTIS

Grattis till mig som fyller 22 idag!

Vi firar med en prommis runt strömmen, glass och sen ska vi äta fläskfilé med potatisgratäng, kantareller och bèarnaisesås. Ikväll får vi se om vi bara är hemma eller kanske går på bio eller så.

414740-90

414740-91

414740-92

414740-94

414740-93

414740-96

414740-95

414740-97

414740-98

414740-99

414740-101

414740-100

Dagens

Dagens klädsel: svarta gravidbyxor, svart/mörkgrårandig tunika och svart hood. Var tvungen att lägga undan mina sista byxor i strl 36 idag(utom mammabyxorna som ju är anpassade)! Lite tråkigt men känns ändå bra med bara 2.5 månad kvar!
Dagens roligaste: låter sjukt men att dissekera.. haha makabert!
Dagens frisyr: tofsar
Dagens saknad: dom vanliga som jag alltid saknar
Dagens irritation: att en viss person bara kritiserar ALLT vi gör..
Dagens skönaste: KAMERAN!
Dagens längtan: bröllopet!
Dagens citat: "with a spoon full of sugar and the medicine goes down" :D
Dagens cravings: frysta jordgubbar

Hej mage!

image88

image89

Ny kamera

Igår fick vi hämta den nya kameran och den är verkligen... underbar!!! Nu lär det ju dröja ett bra tag innan vi hittar alla finesser osv men vi kör på auto sålänge :)

Första kortet som togs:Ngra till vi tog igår:
Kan inte låta bli

Har sett den här på rätt många bloggar och bdb nu så jag kan inte låta bli att klämma in den innan jag börjar plugga

För 5 år sedan...
Hade jag galet roligt! Hängde med Matilda 24/7 och vi var helt enkelt bäst!

För 3 år sedan...
Var jag påväg ur min depression men hade en hel del kvar, som tur var visste jag inte det då. Samtidigt som jag mådde crap så mådde jag jättebra, jag hade Oskar och Frida och vi hade en riktigt, riktigt bra tid i klassen precis innan studenten!

För 1 år sedaan...
Hade jag precis flyttat tillbaks till K-d igen efter ett år i Norrköping, det var väldigt skönt och väldigt välbehövligt!

För 3 månader sedan...
Hade jag precis börjat skolan och var så förvirrad av alla intryck att jag inte kunde få ihop det! Men det gick bra :)

Igår...
Hade jag en väldigt bra dag förutom när jag tappade korten - rolig färdighetsträning i skolan, skön powernap (räknas 1.5 h som powenap?) på eftermiddagen och sen en massa mys med Oskar!

Imorgon...
Ska vi till barnmorskan, tyvärr sista gången vi träffar henne :( Sen ska jag på en föreläsning innan vi åker på profylaxkurs i Lkpg, yeyy!

Om ett år...
Har jag förhoppningsvis en 9-månaders son som kryper omkring i lägenheten, samtidigt som jag pluggar till sluttentan i termin 2 på SSKutbildningen! Dessutom har jag förhoppningsvis ett nattsommarjobb inom äldrevården i Karlstad.

Jag utmanar...
Soli, Mikka och Oski!

Here comes the rain

image82


Nu ska det tydligen komma regn hit.. Dom har visserligen sagt det i typ 3 dagar och så har det vart rätt svalt men ändock sol.

Det är lite tråkigt att det ska regna på min födelsedag efs vi hade tänkt fira den med italiensk glass (mmm) på det-där-stället-som-bara-är-öppet-på-sommaren-som-gör-sin-glass-själva menmen, allt kan man inte rå över!

Jag har sovit riktigt, riktigt dåligt inatt, sämre än på väldigt länge. Jag vaknade minst 10 ggr (på 7 timmar) varav 4 jag var tvungen att gå upp och kissa. Dessutom har jag väldigt ont i ryggen efter att ha släpat på tunga böcker flera dagar. Men what to do?

Igår gick Oskar och jag iväg till Hageby för att handla och hämta bananlådor, och när vi precis skulle betala och jag skulle ta upp korten ur hängslebyxfickan så var de såklart inte där! Jag började tänka febrilt och kom på att precis när vi gått utanför dörren så vek jag ner hängslena för att ta på mig tröjan och vek sen upp dom igen. Korten gled ju såklart ut som ingening. VEM över 7 år är så dum att man lägger kort i hängslebyxfickan??? Det var bara att knalla tillbaka (ganska långt när man precis gått dit och dessutom redan gått fram och tillbaka till skolan) och hoppas att ingen tagit dom. Inte för att jag tror att nån skulle ta dom och använda dom, men ser man ett körkort och ett kreditkort så plockar man ju upp dem för att försöka få kontakt med personen som äger dem.. Som tur var så hade jag tappat dem i gräset (annars hade vi nog iofs hört när de ramlade i marken) och de låg där och väntade. Sen var det bara att cykla tillbaks igen!

Idag ska jag plugga omvårdnadsteorier på förmiddagen och njuren på eftermiddagen, wish me luck!

v 29

Idag går jag in i v 29, alltså är det 12 veckor kvar nu..

image81

______________________________________________________________________________

image80

Från denna graviditetsvecka erbjuder MVC ofta kontroller varannan vecka
. Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck. Många kvinnor börjar nu fundera på den förestående förlossningen. Skriv gärna ned dina tankar om att vänta och föda barn. Det är ett bra sätt att bearbeta det du har framför dig.

Barnets vikt är ca 1,4 kg och längden runt 26 cm från huvud till stjärt. Det fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur. I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen.

Flyttpacka

Skulle egentligen lagt in det här inlägget igårkväll men då kunde jag inte komma in på blogg.se!

Vi har iallfall börjat vår flyttpackning, vi kommer ju båda att vara i K-d över sommaren from. om 2-3 veckor (beroende på vilken dag jag tentar) och vi vill att allt som ska flyttas till nya lgh i juli ska vara klart att bara flyttas då.

Det är faktiskt inte alls mkt kvar, det blir lite till sen när vi åker härifrån, typ flytta ihop allt så att det står i en hög så att man kan städa, så är det bara en snabbstädning sen i juli, typ dammning. Men annars så är det mesta faktiskt packat redan, höll på hela kvällen igår.

image69

Kokohunden ligger som Emma gjorde en gång i tiden, hon har faktiskt aldrig legat på det sättet förut! Hon brukar dra sig mot mattan såhär men aldrig ligga kvar <3

image70

image71
Oskar latar sig som vanligt ;)

image72
Och biter på saker som vanligt... (och läser solis blogg ^_^)

image73
Billan la sig på gardinerna och tabletterna för att vara säker på att få följa med... :) Matilda låg som vanligt på skorna, det gör hon alltid när hon är orolig

image74
sortera kläder...

image75

image76

image77
IGNORERA MIN FÖRVÅNADE MIN!!
Iallfall, jag hittade längst in i garderoben bakom alla lakan mina hängslebyxor som har varit borta! Jag köpte dom för 4 år sen med en liiten baktanke att jag skulle ha dom när jag blev gravid.. och så var de borta när jag skulle ha dom! Så jag blev glaad.

image79

Tillbaka

Nu är jag tillbaka efter en jättehärlig helg hos min mormor och morfar! Lungt, skönt och mysigt!

Jag har en fullspäckad dag idag, först har vi kostrådseminarium på förmiddagen, sen måste jag kasta mig på cykeln hem och gå ut med hundarna, äta lunch och sen tillbaka till skolan och ha basgrupp tills klockan 4. Sen ska jag tamefan unna mig en fri eftermiddag :)

Nu ligger Shayleebooboo vid matskålen och gnäller.... ^_^

Sverige

Säga vad man vill om vårt lilla land, men försommarsverige tar verkligen andan ur mig, det finns inget vackrare..

Nu ska vi iväg och äta middag på ett värdshus, puss & hej!

FL

Sitter och tittar på barnmorskorna på svt.se, det är verkligen bra. Visar alla sorters förlossningar. Nåt det har gjort med mig är att jag känner mig ännu säkrare på att jag inte vill ha lustgas, vill absolut inte vara sådär borta som många av de som använder lustgas verkar vara när de får upp barnet på magen.

Första fl på gårdagens program var ju en dröm, plupp så var barnet ute!

På torsdag börjar vår profylaxkurs och jag längtar! Det ska bli jätteroligt, det känns som att fl kommer att kännas mycket närmare efter det och mer.. gripbar. Nu känns det så himla avlägset.
Det låter sjukt men jag längtar faktiskt efter att uppleva smärtan. Inte för att jag är masochist eller så ;) , men jag vill uppleva den. Det är så svårt att tänka på fl utan att veta hur det kommer att kännas.

Tycker att det är konstigt hur många gravida som verkar totalt oförberedda inför förlossningen, de kommer liksom bara dit och tänker att ja jag ska ha EDA(epidural, ryggmärgsbedövning) och lustgas och sen har de inte tänkt mer på det. Men varken EDA eller lustgas hjälper ju alltid, nu vill jag verkligen inte ha EDA men jag förstår inte hur man inte kan förbereda sig mentalt så mycket som möjligt. Det är ju upp till var och en men jag vill absolut inte ligga där och känna att jag inte har någon koll på situationen och vad som händer.

Moffa

Matilda är en pulig bajslåda (_*_)
:D

Idag har vi haft föreläsning om cirkulationen, för mig var det faktiskt i princip bara upprepning.. Det var nån grej som var ny bara.. Men det är en fortsättningsföreläsning så vi får väl se om det blir nåt nytt på andra delen.

I eftermiddag åker jag till morfar som fyller 85 så det blir nog inget skrivande i helgen.

Bättre

Det är helt klart bättre idag, även om det var riktigt jobbigt att gå upp imorse.. Jag har skrivit inför dagens basgrupp så att jag har ont i fingrarna, så mycket har jag haft att göra idag...

Jag fattar inte hur det ska gå ihop, vi måste gå igenom skelettet, cirkulationen (både blod och lymfa), hjärtat och blodtrycksregleringen innan tentan, och vi har bara 2 ggr kvar. Det är ganska stora grejer och jag FATTAR inte hur dom har tänkt att vi ska hinna?? Jag känner mig asstressad över det. Mellan denna och nästa basgrupp har vi dessutom bara 5 dagar och inte 7. Och jag är borta och firar morfar 3 av de dagarna, jag ska verkligen försöka hinna igenom vad-det-nu-är -vi-tar-denna-gången redan ikväll och imorgon, stress stress stress. Och lite mera stress.

Måste bara nämna en rolig sak innan jag SPRINGER upp till basgruppen, vi hade färdighetsträning med puls, blodtryck och andning idag och jag lade mig för att se om jag kunde höra Sixties lilla hjärta och efter ett tag hittade jag det! Mikaela och Helena hann också få lyssna :) Han hade dessutom hicka samtidigt, den senaste veckan har han hickat på förmiddagen varenda dag.

Vi mätte puls både innan och efter att vi sprungit upp och ner en våning och min puls låg på 70 innan och 75 efter (O_o) !!!! 70 är högt för mig men det beror på graviditeten, men att jag bara gick upp 5 slag är helt otroligt! De flesta andra hade runt 90 och de är inte gravida. Mihi, ändå motionerar jag typ nada..

nu måste jag springa upp, börjar om 4 minuter!

Suck...Idag, nu, ligger bara Den Stora Hopplösheten som ett tungt, mörkt moln kring mig. Jag vet inte varför, känner mig bara så oerhört nere och vill bara bort från allt.. Det enda jag vill är att vara 17 år, sitta nere i mammas källare med släckt ljus och titta på nåt skräp, äta kladdkaka med grädde och drömmar.

Jag vet att det kommer att vara borta imorgon osv, men just nu känns det bara.. hemskt för jag vet inte vad jag ska göra åt det.

v 27+0

Idag går jag in i v 28... lägger helt klart inte lika mkt energi på att räkna veckorna längre, just nu längtar jag mest till att ha gått ut 30 v, då är det bara 10 veckor kvar... +- 2 veckor då. Det är i tentaveckan, vi får se om jag blir tvungen att tenta på fredagen så att jag inte kan åka upp och hjälpa till inför bröllopet.. Men jag har mailat in och sagt att jag helst inte tentar på fredagen så vi får väl se. Det bästa vore att tenta på måndagen eller tisdagen, då har man det gjort sen.

Jaja, här är magen iallafall:

image67

___________________________________________________________________________________

Vecka 28

image68

Nu väger bebisen mellan 900 och 1200 gram och är knappt 37 cm lång från topp till tå. Ögonen öppnar och sluter sig, bebisen sover och är vaken på regelbundna tider och den kanske suger på fingrarna eller tummen.

Sov gott och dröm sött! En del experter tror att bebisar börjar drömma vid ungefär 28 veckor. Vad skulle de drömma om? Ingen vet helt säkert, men hjärnan är mycket aktiv även denna vecka. De karakteristiska vecken börjar uppstå på dess yta och mer hjärnvävnad formas.

Om du känner rytmiska fosterrörelser nu, kan det mycket väl vara hicka - vanligt denna vecka och under resten av graviditeten. Din bebis har förmodligen också hicka, men fortsätter att andas in vatten snarare än luft. Anfallen av hicka brukar inte vara så länge och går över av sig själva.

Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.

Nu når livmodern din bröstkorg, vilket kan göra dig andfådd, om du inte redan är det. Från och med nu och under de sista tre månaderna är det inte ovanligt att drabbas av kramp i benen, hemorrojder, åderbråck och klåda på magen. Deprimerande? Läs vad du kan göra själv för att förebygga och lindra.

Klar!

Janni - Matilda kastrerades just nu därför att hon hade en tandköttsinflammation och därför var tvungen att dra ut tänder. Då skulle hon ändå sövas och vi bestämde oss för att ta två flugor i en smäll, vi hade ändå tänkt att kastrera henne tids nog. Eftersom det är så riskfyllt att söva så ville vi bara behöva göra det en gång!
Sixten Blixten var inte planerad, men när vi insåg hur det låg till så var det ingen tvekan :) Han sparkar som en galning och har gjort det i 10-12 veckor nåt sånt! Tyvärr blir han bättre och bättre på att träffa blåsan.... ;)

Nu är jag äntligen klar med näringsvärdesrapporten till kostrådsseminariet. Eller ja, jag har varit klar sen klockan fem men jag lämnade in den nu efter att Oskar hade granskat den. Jag är nöjd, skrev 9.5 sidor och 10 var max.. Hörde nån annan säga att hon minsann hade 10 sidor precis och att det var en så himla big deal typ, men sen erkände hon att hon hade 1.5 i radavstånd.. Haha, värt att skryta då.. Vi hade inga restriktioner alls utom att det skulle vara max 10, ingenting om radavstånden, formen eller nånting. Jag har försökt skriva i rapportform så gott det gick.

Igår blev vi påminda av Ulla att kolla på deklarationerna om vi skulle få skatteåterbäring eller betala restskatt, för vi glömde att göra det när vi deklarerade för 1000 år sen. Jag var helt säker på att jag skulle få betala restskatt efs jag var tvungen att göra det förra året, men ICKE! Jag ska få 1000 tillbaka och Oskar ska få 3000!!! WEEEHO! Dom totalt oinräknade pengarna bestämde vi oss genast för att vi ska köpa en kamera för. Min "gamla" kamera (3 år..) har börjat äta batterier, är segare på att ta kort och kan inte ta kort inomhus längre. Jag utgår ifrån att den nya kameran håller sin standard längre än så. Vi har iallafall klickat hem en NIKON D40 som kommer inom 2-6 arbetsdagar! Detta är nåt vi har tänkt på i flera månader, tidigare hade vi tänkt använda de 4000 som "blir över" efs vi inte ska betala hyra i maj om Oskar får jobb men nu kan vi spara dem istället. Det känns jättebra att vi kan köpa den utan dåligt samvete nu, vare sig Oskar får jobb eller inte i sommar.

Vi glömde min kamera i Karlstad i helgen, så imorrn får ni se en riktigt kass magbild, tagen av Oskars uråldriga kamera från 2002 :D

Tråkig

Förlåt att jag har varit tråkig, det brukar bli så när jag är hemma/någon annanstans och träffar familj. Då har man ju saker att göra för det mesta, umgås tex ;)

Jag vill sända en liten tanke till tinkerbellan, en tjej vars graviditet jag följt genom hennes blogg. Hon skulle eg haft beräknad förlossning 2 dagar innan mig, men drabbades av havandeskapsförgiftning och var tvungen att ta ut sin son genom kejsarsnitt för ett par dagar sedan. Sonen är jättefin och mår bra, han vägde knappt över 600 g men har klarat sig jättebra utanför magen hittills, det är helt fantastiskt vad vården kan göra idag!
Om det av någon anledning blir så att jag inte blir barnmorska så skulle jag nog vilja jobba på neonatalen tror jag. Det är nog oerhört jobbigt men också oerhört givande kan jag tänka mig.

Iallfall, jag kommer nog fortsätta vara tråkig idag och imorgon eftersom jag har en näringsvärdes-/kostrapport som ska lämnas in imorgon, och PUCKOsigrid glömde såklart R's matsedel och tabell!! Jag har iaf skrivit 4 sidor om kolhydrater, protein och fett och en del om kalcium, sen har jag kvar alkohol, järn, vitamin C och vitamin A innan jag ska gå in på själva kostråden. Vi ska skriva mellan 5 och 10 sidor med referenser så det är ju lugnt på undre gränsen iallfall ;) Vi har inga restriktioner öht vad det gäller formen på rapporten så blir det trångt så är det ju bara att inte öka radavståndet.. Men det är nog lungt, 1.5 ska jag nog få plats med.

Jaja vi får se, jag skriver kanske lite skit ändå här när jag måste pausa.

WafflesÄntligen fick jag mina efterlängtade våfflor! Jag har varit sugen på våfflor i säkert en och en halv månad men efs vi inte har nåt våffeljärn så har det inte blitt något, men idag så... mmm, med grädde och drottningsylt.. Himmelriket! Idag blir en riktigt dålig dag ur näringssynpunkt om man säger så, våfflor till brunch, sen ska vi och fira Lars (Oskars morbror) som fyllde i onsdags, efter det så ska vi visserligen äta grillat som inte är dåligt på nåt sätt men efter DET så ska vi fira Sofias sambo Jonas som fyller på måndag.. Haha så det blir inte direkt årets nyttigaste dag idag.. Men det gör inget!

RSS 2.0