herregud...

I senaste numret av mama så är det en tjej som skrivit till deras "kärleksrådgivare":

En sak som jag vill fråga om är något som inga föräldrar pratar så mycket om, men som ALLA lider av. Att man inte kan lämna lägenheten på kvällen. Det påverkar förhållandet mellan mig och min kille eftersom vi aldrig kan göra någonting kul ihop längre. Vi har tvillingar och när de somnar så är det bara att slå sig ner i soffan och på sin höjd gå ut och köpa lösgodis och film. Det är klart förhållandet blir dåligt. Och du behöver inte svara, det finns inget svar. Tack för mig! /xxxx


Jag säger bara HERREGUD!!!! Det kanske ni skulle ha tänkt på INNAN ni blev med barn? Klarar man inte av att leva tillsammans utan att "göra något kul ihop" så kanske man borde tänka över om man är redo att ta det steget?
Vad gör Oskar och jag en vanlig helg? Nu ska vi se... vi umgås hemma. På sin höjd (okej, kanske ofta..) köper lösgodis och film. Det nästan enda vi gör tillsammans där vi inte kommer att kunna inkludera barnet är nog i princip att gå på bio, och då kan man ju alltid "anställa" barnvakt nån gång då och då.
Hade vi känt ett behov av att göra en massa andra saker hela tiden, ja då hade vi inte varit i den situation vi är nu, med en liten i magen. Jag kan inte förstå människor som tror att livet ska vara likadant efter att man fått barn.
Självklart ska man inte ge upp hela sitt liv, men det är ett stort val att göra. Klarar man inte av det, ja då får man välja bort barn tills man känner att man kan det.
Jag blir så ledsen när jag hör om familjer där barn som går i lågstadiet sover ensamma flera dagar i veckan för att föräldrarna vägrar förändra sitt liv. Vad är det för trygghet?


Blä

Alltså, jag må vara världens töntigaste tönt men jag HATAR att komma hem när jag har varit i Arild/Karlstad/wherever och träffat familjen. Jag känner mig alltid lika deppad och omotiverad.. Nu är jag dessutom multisjuk, vilket inte gör saken bättre.

KAN NI INTE BO HÄR HOS MIG???

Vi har iallafall 2 dagars fältstudie imorgon och på torsdag, lite som VFU men bara observerande, vi har ingen praktik den här terminen. Jag ska vara på öron-näsa-hals. Det ska bli roligt, äntligen får jag se vad sjutton det är jag gett mig in på... Så det ser jag fram emot iallafall, trots att jag får gå nerdrogad med panodil hela dagen..

Och här bara snöar och snöar det...

vecka 21+0

Idag går vi in i vecka 22 och han kallas inte längre foster utan barn. Den senaste veckan har jag haft ett riktigt växrace!

414740-37

_______________________________________________________________________________________

Vecka 22

image38

Dina bröst kan eventuellt läcka råmjölk, ditt barns första kost. Montgomerys körtlar på vårtgårdarna, producerar ett fuktigt ämne som skyddar dina bröstvårtor vid amning. Din hudfärg kan förändras och områden med mycket pigment t.ex. vårtgårdar, födelsemärken och fräknar mörknar. Håret kan kännas tjockare och det beror på att du nu inte tappar speciellt mycket hår, vilket annars är det normala. När barnet är fött kommer du att tappa hår som vanligt igen. Kom ihåg att sköta tandhygienen, hormonerna kan påverka ditt tandkött och få det att svullna.

Nu har barnet blivit ungefär 19cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 500g. Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.


Halva graviditeten!

414740-35

Nu har halva graviditeten gått och ännu en explosion har skett! Det kanske inte syns så stor skillnad på bilderna men oj! vad magen är stor nu! Det börjar bli svårt att ligga sked :D

___________________________________________________

v 21:

Vissa kvinnor får halsbränna vid det här stadiet. Det kan kännas som en brännande känsla i bröstet och du kan även få sura uppstötningar. . Blir det extra besvärligt kan din läkare skriva ut medicin. Kanske kan du svettas ovanligt mycket och det beror helt enkelt på de extra kilon som du nu bär runt på. Omkring denna vecka känner du livmodern strax under naveln.

Ditt barn är ca 16cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 420g. Det kan röra sig fritt i fostervätskan och kan sparka både långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet.

Nu är matsmältningsapparaten tillräckligt utvecklad för att kunna tillgodogöra sig vatten ur det fostervatten som barnet sväljer. I början av graviditeten är det moderkakan som producerar fostervatten men när njurarna fungerar ungefär i fjärde månaden, tar de över produktionen. Njurarna tar även hand om en del avfallsprodukter i barnets blod och tillverkar urin av dem. Men det finns inte mycket urin i fostervattnet utan det mesta av avfallsprodukterna som bildas, transporteras bort via moderkakan och ut i ditt blodomlopp. Det är dina egna njurar som tar hand om det mesta av renandet efter barnet.

Sinnesorganen som barnet ska använda för att lära känna världen utvecklas nu raskt. Smaklökarna på tungan är färdiga. Hjärnans och nervtrådarnas utveckling har kommit så långt att barnet ska ha fått känsel. Vid ett ultraljud skulle du nu kunna fånga en bild, där barnet suger på tummen eller smeker sitt ansikte.

image36

Teardrops are falling

Lillen har börjat med en ny vana som jag tycker väldigt mycket om. På morgonen, när jag precis har vaknat, så vaknar han också. Jag gissar att det beror på nån slags vakenhetsämnen eller nåt sånt - nåt måste det vara iallafall för han börjar röra sig kanske 10-20 sekunder efter att jag vaknat till på riktigt. Innan dess kan jag ju ligga och vara halvvaken, och då gör han ingenting. Skitsamma hur det funkar, han vaknar iallafall samtidigt som jag.

Om jag då, istället för att gå upp på en gång, lägger mig på rygg en stund och bara är vaken, så ligger han därinne och bökar runt. Han sparkar inte, utan verkligen bökar. Om jag ligger med handen lätt, lätt på utan att trycka, så känns det jättetydligt utanpå, ibland flera kroppsdelar samtidigt. Det är så oerhört, oerhört mysigt!

Imorse när jag vaknade så puttade jag till Oskar för att han också skulle få känna lillens "mornande" och det gick alldeles utmärkt! Jag tom grät lite, fjantig som jag är.

hem, ljuva hem

Jag vet att jag tjatar men jag njuter verkligen av att vara HEMMA. För Karlstad är mitt hem. Det kommer det alltid att vara.

Sov riktigt länge idag, trots pipande hundar bredvid sängen, vi gick nog upp klockan 10 tror jag. Och idag drar grillsäsongen igång!! MMmmmm... Inget slår Ekendahls kycklingspett med klyftpotatis och creme fraische eller tzatziki. Jag såg förresten på vågen här (som man kan lite på, till skillnad från våran) att jag inte alls har gått upp 3.5 kilo utan bara 2. Mr Ekendahl och fostervattnet + min ökade blodvolym och större hjärta kanske väger ½-1 kg, och det känns bra att inte ha gått upp så mycket, det kommer desto mer sen i slutet :)
Har jag lyckats gå ner 20 kilo så kan jag gå ner överflödig graviditetsvikt, och då har jag dessutom nån som gör mig sällskap på hundpromenaderna när oskar är i skolan <3

En halv vecka kvar tills halva graviditeten har gått.. det känns helt sjukt!
Jag tycker att magen är yttepytteliten, den har samma storlek som för 3 veckor sedan. Då tyckte jag att den var stor men nu har den ju inte blitt större. Jaja, det växer i omgångar! Jag ser tydligt när jag ligger ner att livmodern blir större och större, nästan från dag till dag, men när jag står upp ser jag ingen skillnad.

Den här skulle jag förresten vilja ha, den är ju helt underbar!! Tyvärr är den från designtorget och kostar alltså 295 spänn... men drömma kan man ju!
Kakform s-xl

ont

Jag har ont i min tumme och mitt pekfinger på högerhanden. Jag tror att jag håller lite för hårt i pennan när jag skriver...

Jag har ingen aning om hur det gick faktiskt, får nog lite mer hum om det imorgon när vi har den muntliga delen i basgrupp.
Det känns helt stört att det faktiskt är nästan 8 veckor sen jag började, jäklar var förvirrande allt var. Tyvärr så har det inte klarnat överdrivet mycket... ;)

Nu har vi köpt tågbiljetter hem till K-d, det ska bli så skööönt! Jag ska träffa Matilda och förhoppningsvis Fanny & Jenny, och så Nils & Belle och mamma och Ekendahls.

Men nu är jag uttråkad! Jag vet inte vad jag ska göra... Oskar är i skolan, titta på tv är tråkigt, läser jag så somnar jag... Och det var väl ungefär det som var mitt liv ja! :D

Tenta

Idag har jag min första tenta någonsin. Hej hå

Det känns helt ok, det känns som att jag kan helt ok mycket och som att jag borde kunna formulera rimliga frågeställningar. Jag är inte ett dugg nervös, jag orkar liksom inte vara det.

Men jag tror att jag nästan aldrig har varit nervös inför ett prov. Jag minns inte riktigt, det är verkligen grymt längesen (om man bortser från biologi B och naturkunskap B på komvux).

Däremot brukar jag vara nervös när man ska få tillbaks proven... hua! Vi får besked senast den 1 april, och jag kommer ju att hålla mig sysselsatt iallafall 2 av de tre veckorna, ska försöka släppa det ur huvudet helt


Det känns som att tentan kommer väldigt lägligt, i eftermiddag så är allt som jag oroat mig för/tänkt mycket på borta. Nu kan jag bara njuta av mitt tillstånd, våren, min familj och att börja den RIKTIGA utbildningen, MIN utbildning.
Fast jag kommer att sakna Joanna, Evelina, Micke och Caroline! Amanda och Jessica följer som skönt är med mig till sjuksköterskeutbildningen!

Jag är föresten med i en liten tävling, min första någonsin på en blogg faktiskt O_o

image448

Vecka 20

Idag går vi in i vecka 20, alltså v 19+0! Om en vecka har halva tiden gått!

414740-33

Oskar tycker att magen har växt men det syns inte så mkt på bilden. Framförallt så har magen liksom.. "höjt sig" om ni förstår hur jag menar!

Vikten är 60.3, jag har alltså gått upp 3.3 kilo vilket känns helt ok, inget att noja sig över, trots att jag tror att iallafall hälften beror på allt chips och godis...

---

Vecka 20Toppen av livmodern når nu naveln och kommer att fortsätta växa med ungefär en centimeter i veckan. Bebisen är cirka 15 centimeter lång och väger strax under 250 gram.

Nu har bebisen börjat svälja fostervatten och njurarna producerar urin. Hår växer på huvudet.

Nu utvecklas sinnena fort. Nervcellerna för de olika sinnena - smak, lukt, hörsel, syn och beröring - utvecklas nu i sina respektive områden i hjärnan. Produktionen av nervceller saktar av när existerande nervceller blir större och etablerar mer komplicerade förbindelser. Du som väntar en flicka kan tycka det är intressant att veta, att hon nu har ungefär sex mijoner ägg i sina äggstockar, vars antal kommer att ha sjunkit till cirka en miljon vid födseln.

Nu har du säkert känt din bebis röra på sig. Ibland kan det hända så mycket därinne att det är svårt att sova. Din bebis kommer att vara mycket aktiv de kommande tio veckorna, tills det börjar bli för trångt i livmodern

It's a boy!

Jag hade rätt! Det är en pojke som bor därinne!

Erik Sixten

Ragnar Ekendahl

vi längtar efter

dig!


(Sixten kanske byts ut, men mellan- och efternamnen är säkra!)


kärringjävel

är det lag på att vara bitterkärring bara för att man är vårdpersonal?

ska jag också bli sån?

MÅSTE jag också bli sån?

det tar inte längre tid med ett trevligt svar än ett otrevligt, kärringjävel

gå en charmkurs

This is for you, baby

Vi vet troligtvis könet. Barnmorskan jag pratade med råkade troligtvis försäga sig men låtsades inte om det. Imorrn vet vi dock, vi har bestämt oss för att ringa in och fråga, det är riktigt jobbigt att hon troligtvis försa sig, men inte säkert.

Iallafall, barnet har min balanserade translokation men är alltså fullt frisk, yeyy!!! Nu kan vi på fullt allvar bara vara lyckliga och njuta av det. Vi firade med att köpa dessa fina fina tröjor på H&M för 2-4 mån:

image32

och potatisgratäng, bearnaisesås, bacon och fläskkotlett! Mmmmm! Dessutom var en halvliter päronglass nästan gratis (5 kronor) så vi köpte det också!
Sen gick jag till biblan och lånade en bok om nyfödda och två böcker om barnmat som verkar tôpp!

Imorrn har jag ingen skola utan ska plugga inför tentan, som är på onsdag. På torsdag har vi utvärdering i basgruppen och sen åker vi hem till karlstad för en långhelg! GÖÖÖÖTT, bara ta det så jävla lugnt.

Nästa måndag har jag tid hos barnmorskan som krockar med en obligatorisk kursintro.. på tisdag har jag mitt första "riktiga" basgruppsmöte med nya basgruppen och direkt efter åker vi ner till Arild! På onsdag ska vi bara ta det lugnt och på torsdag åker vi till Ullared och handlar inför little ms/mr Alions ankomst. På torsdag em är vi tillbaka i Arild och där ska vi tillbringa påsken med hela(!!) familjen!

TACK GODE GUD

ALLT ÄR BRA!! ALLT ÄR BRA!!

ALLT ÄR BRA!! ALLT ÄR BRA!!

ALLT ÄR BRA!! ALLT ÄR BRA!!

ALLT ÄR BRA!! ALLT ÄR BRA!!

ALLT ÄR BRA!! ALLT ÄR BRA!!

ALLT ÄR BRA!! ALLT ÄR BRA!!

ALLT ÄR BRA!! ALLT ÄR BRA!!

ALLT ÄR BRA!! ALLT ÄR BRA!!

ALLT ÄR BRA!! ALLT ÄR BRA!!

kräks

kräks igen. nån som börjar tröttna? jag gör det iallafall

morrn

Idag vaknade jag för första gången på kanske 1.5 månad klockan 10, det var gôôrskönt! De senaste 3 helgerna har jag vaknat runt 7, innan dess kanske runt 8-8.30..

Dagen hittills har gått åt till att plugga, skriva förbättringsarbete och framförallt STÄDA! Vi har väl städat 3 gånger den här veckan tror jag.. Det är helt sjukt svårt att hålla det städat när det är så litet och det inte finns ngra avställningsytor... BLÄ! Vi längtar oss sjuka efter större lägenhet..

Internationella KvinnodagenIdag är det internationella kvinnodagen och jag firar den med att vara världens coolaste och bästa tjej, att älska mig själv och alla braiga kvinnor och tjejer jag känner.
Jag ska också tillbringa dagen med att handla schampoo och annat viktigt och att gå på amandas förlovningsfest, samt förhoppningsvis hinna se lite melodifestival.
 
PUSS på alla colla tjejer i min värld! Och på alla killar som är med på noterna :)

PS

P.S. I love you

SE DEN!!!

Today is tha day

Cornelia - Jag hittar informationen på gravid.se, minbebis.com och familjeliv.se! Jag tar den som är längst och trevligast, lite olika varje vecka :) Bilderna är ifrån babycenter!

Lisa - Det trodde jag aldrig själv heller! Men det är viktigt för mig att ha samma namn, jag vet inte riktigt varför men det känns.. ja, viktigt! :) Jag funderade på det jättelänge, och tillslut så ringde jag folkbokföringen och frågade om det finns någon Sigrid Ekendahl och det gör det inte (utom en framliden kvinna), då kändes beslutet mycket lättare att fatta! Töntigt men sant :) Puss!

---

1. Vädret utanför mitt fönster:

SOOOL! Lalalala lilolo!


2. Lyssnar på just nu:

Fredrik Kempe, jag får känslan av att baka Karlshemsbullar i Karlshemsköket.. saknar!


3. I går gick jag och lade mig:

Jag la mig vid tio men somnade ordentligt nån gång mellan 12 och 4, eftersom jag så fort jag somnade till fick ena jävla mardrömmar, gissa varför...


image30

4. I dag vaknade jag:

Klockan sju


5. Jag har på mig:6. Senaste person som ringde mig:

Hmm... Mami!

7. Senaste person som jag ringde upp:

Hmm... Oskiri


8. Senaste person som skickade sms till mig:

H&M, annars Oskar


9. Senaste person som jag skickade sms till:

Hanna!


10. Senaste vän jag addade på Facebook:

Sara från stallet


11. Som addade dig:

Minns inte.


12. Senaste person som mejlade mig:

Hanna!


13. Sista sajt som jag kollade på:

It's Learning (Skolans kommunikationsgrejs)


14. Ska göra idag:

läsa klart Det så jag slipper mardrömmar (puckoidiot som börjar!), läsa skolbok, laga mat, titta på du är vad du äter, pussa Osbribb, gå ut med hundar, känna kickar i magen


15. Bra eller dålig dag idag?

Men det är sol, då kan den inte vara dålig!

gummilimpa

Hanna: jag menade inte förskola utan verkligen LEKskola, förskolor är bra mkt mer noggrant upplagda och strukturerade än det här...  SUCK!!

Jag har nu, som en klocka, börjat må illa av filmjölk och K-special, idag kunde jag inte ens äta det. Så det var bara till att försöka komma på något som möjligen skulle kunna gå ner på morgonen utan att komma upp igen.
Jag skulle ändå handla toapapper efter paneldiskussionen och då passade jag på att kolla runt i affären efter möjliga frukostalternativ. Det enda jag hittade var gammal hederlig onyttig gummilimpa/håvelimpa/sirapslimpa/whatever you like to call it.
Verkligen inte det nyttigaste alternativet men jag har inte så mkt val.. Bajskôrv!

Lekskola?

Ibland undrar jag om det är ett universitet eller en lekskola jag går på..

Mår fortfarande illa och hade lite ont i livmodern inatt, typ som.. magknip kan man väl säga. Men jag är inte orolig, det stod någonstans att man kan få lite ont för att livmodern växer så mycket uppåt naveln.. eller nåt sånt.

Iallafall, känner mig inte orolig.


Nu ska jag gå till lekskolan, hej


fuck it

idag är en sån där dag när man bara inte orkar mer...

Magen v18+0

414740-29

v18+0

Idag går jag alltså in i v 19!

image28

Du har en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. När hormonhalterna sjunker bleknar oftast fläckarna. Om du solar kan fläckarna i ansiktet förstärkas. Använd ett bra solskydd. Det kan snart vara aktuellt med järntillskott, de allra flesta gravida kvinnor behöver järntillskott från och med den 20:e graviditetsveckan.

Barnet är 13-15cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g. Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet. Nerverna i barnets kropp täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör det snabba, friktionsfria utbyte av information som krävs för att en människa ska kunna koordinera och balansera sina rörelser harmoniskt. I tarmkanalen börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten


Final

Nu är det final... Oskar har gått för att posta namnändringsblanketten och hindersprövningsblanketten till skatteverket.. Shit, det är jäkligt läskigt. Om 3 månader är jag inte Alwall längre utan Ekendahl. Det känns jättebra såklart annars skulle jag inte göra det, men det är jobbigt också! Jag satt och velade länge om jag skulle ha Alwall som mellannamn eller inte, men det känns som att - ska jag göra det så ska jag göra det på riktigt. Annars kan jag lika gärna ha kvar namnet.
Och det är ju mitt eget beslut, Oskar har gjort det väldigt tydligt att han inte pressar mig på något sätt att ta hans namn. Jag vill det ju själv.

Men det är konstigt att släppa en så stor del av min identitet, att vara den enda i världen.

Ultraljud!

Här är vår lill* skorv! H*n var inte sammarbetsvillig utan vägrade lägga sig i profil, det är var den bästa bilden vi kunde få! H*n som rör sig mest jämt skulle såklart sova just NU. Fast den är lite rolig, h*n sitter nämligen med moderkakan som kudde och med benen mot huvudet :D Haha en riktig liten akrobat!

414740-26

image27