Bajsbajs!

Nu åker vi ner till skåne i 2 veckor, ha det fint mina vänner!

Om vi mot all förmodan skulle föda barn undertiden så LOVAR jag att ringa någon som kan uppdatera här :)

PUSS!

Vecka 38

Här är magen idag, v 37+0. Nu tycker jag att det ser ut som att den har sjunkit, tar med en jämförelsebild med förra veckans mage också.

________________________________________________________________

Vecka 38Vid varje Mvc-besök görs de vanliga rutinkontrollerna av ditt blodvärde, blodtryck, barnets hjärtfrekvens, position och tillväxt. En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. Mot slutet av graviditeten undersöker barnmorskan hur barnet ligger och för omföderskor vars barn inte fixerat sig, är det inte ovanligt att det sker först när värkarna börjat. Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.

Barnet är ca 36 cm från huvud till stjärt, ca 49-50 cm från huvud till fot och vikten ungefär 3,2 kg. Barnet vikt ökar snabbt. Det kan växa med upp till 28 g om dagen. Det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Ca 4 procent av alla barn i Sverige föds förre vecka 38 och lika många efter vecka 42. Ungefär 92 procent föds inom den normala perioden.
Barnet rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän. Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår, gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.

Vid det här laget kan din barnmorska förmodligen säga på ett ungefär hur stort barnet är. Men glöm inte att det bara är en uppskattning. Exakt hur stort barnet är kan ingen säga innan det föds. Nu börjar moderkakan åldras och dess uppdrag att förse ditt barn med näring är snart avslutat. Då den blir sämre på att överföra näringsämnen så kan det finnas blodklumpar och förkalkade fläckar på dess utsida.

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är ungefär 2,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt - mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar mer blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls.

A propos hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium).

Nom-nom

Idag gjorde jag en rabarber- och vinbärspaj till eftermiddagsfika. Det råkade bli väldans mycket smuldeg - först hade jag i lite för lite smör i degen och sen blev det för mycket så jag var tvungen att ha i ännu mer socker, mjöl och havregryn.

Det var ingen som klagade... ;)
Som sagt - mycket deg!


Nom-nom

BM

Idag var vi hos BM, alla mina värden ser jättebra ut!

Hb (järn) 130
Blodsocker 3.7
Blodtryck 105/60
S/f (magmått) 35 cm
Hjärtslag (Sixten) 136/min
Huvudet ner men ruckbart

Hon är så himla go, och är så nöjd med oss! Vi skrev en sammanfattning för den händelse att det skulle sätta igång innan nästa BMbesök som är på BF-datumet! Så ja, vi hoppas att vi inte hinner träffas igen innan han är ute :)

Mamma är iväg och möter pappa, nu ska han vara hemma i 4 veckor, yeyy! Imorrn åker vi ner till Arild, vilket innebär att jag inte kommer att kunna skriva förrän den 1 augusti efs vi inte har någon internetanslutning där nere.
Vi har packat klart och BB-väskan är med och färdigpackad förutom mat till Oskar som vi ändå inte kan lägga i förrän när vi ska åka.

Inatt drömde jag för första gången att han var född som en han. Tidigare har jag alltid drömt att det är en flicka. Framför allt så var drömmen bra och harmonisk, tidigare när jag drömt om att han (som en hon då) är född så har det varit hemska drömmar där jag glömt bort honom hela tiden och insett att jag inte sett honom (henne) på flera dagar osv..
Så det var väldigt skönt att äntligen få drömma en BRA dröm om honom!

Jag lovar till 90% att lägga in en magbild innan vi åker imorrn :)

Länge sen!

Nu är det längesen jag gjorde nån lista! Snodde den här av TuhmaNuunuu @ bilddagboken

VAR ÄRLIG:


Nämn någon som gjorde dig glad igår: Karin!
Vad gjorde du kl 8 i morse: Sov.. en timme till.
Vad gjorde du för 15 minuter sedan: Gick nog precis ur solstolen tror jag
Det sista du sa högt: hejdåpuss! (O gack iväg för att finna guldig svamp)
Vad har du druckit idag: Vatten och en klunk rabarbersaft bara för att smaka. Det är fortfarande inte gott
Vad var det senaste du åt: Vaniljmunk faktiskt!
Vad var det senaste du köpte: Popcorn till bion igår
Vad är det för färg på din ytterdörr: Hm.. det är nog träfärg
Vad är det för väder hos dig just nu: Tokfint!!
Godaste glass-smaken: Jag veet inte!! Antingen vanilj med chokladkross om vi snackar halvlitersförpackningar, nocciola om vi snackar italiensk glass, cookie dough om vi snackar lyx-ben&jerrys eller GBs med chokladkakebitar om vi snackar strut/bägarglass (GÔTT MOS PÅ TIMMYS!!!!!!)
Tror du på kärlek vid första ögonkastet: jag tar TuhmaNuunuus svar: näe, det man ser vid första ögonkastet är det yttre och kärlek bottnar i så mycket mer
Drömmer du mycket: Väldigt mycket.
Mardrömmar: Oftast drömmer jag minst en riktigt obehaglig dröm varje natt, har gjort det så länge jag kan minnas. Men jag drömmer oftast en massa bra också.
Vilket ämne är roligast i skolan: Medicinsk Vetenskap!
Favoritlåt just nu: Hjälp jag vet inte!
Vad ser du om du tittar åt höger: Svärmor och 2 svarta bestar
Vad gör dig glad just nu: att ungen min snart ska ut, att jag har en fantastisk man och familj :)
Vad ska du göra härnäst: äta mat ^_^
Höger- eller vänsterhänt: höger
Humör just nu: glad
Favoritgodis: Maxis plockgodis
Klädsel just nu: Svart kort kjol och svart spaghettilinne uppdraget över magen
Hur många kuddar sover du med: 2 och 2 mellan benen på länden. Ibland en under magen också
Spelar du nåt instrument: inte längre..
Morgon- eller nattmänniska: Morgonmänniska helt klart
Vilka är viktigast för dig: Min familj
Snarkar du: ibland
Stjärntecken: oxe
Vad vill du jobba som: barnmorska
Stökigt eller välstädat? välstädat (det trodde min familj aldrig...)
Skulle du nånsin få för dig att hoppa bungyjump? jag skulle vilja testa men skulle nog aldrig våga
Antal timmar sömn inatt? 7-8 tror jag
Sov du ensam? tyvärr, kan inte sova båda två i 120sängen med min ryggvärk :'(
Vem sov hos dig senast? Mamma kan man väl säga, hon sov ju i vår gamla lägenhet förra helgen
Vad ser du fram emot? att få träffa min son
Vad vill du ha just nu? förlossning
Vem längtar du mest efter? Syster 2 (Syster 1 såg jag senast i morse :) och hennes sambo
Vilken buss åker du oftast? ingen
Har du varit kär? Yes box allright
Är du kär nu? -"- !!


Meget bra

Mamma Mia var skiiiiitbra! Träffade först Lotta och Victoria på bion och sen Hanna och Challe, kuligt! :)

Idag så åkte Karin iväg till Uppsala och vi drar oss upp till Stockfallet så mami blir lite ensam. Men då får hon städa ifred så det är nog lugnt ^_^

Jag har börjat dra åt mig lite vätska, inte groteskt mycket så att jag får svullna fötter och vader eller så, men det känns. Hade mkt förverkar förra veckan men de har försvunnit helt och hållet, nu har jag bara vanliga sammandragningar i ungefär samma utsträckning som tidigare.

Nepp, nu kommer Pamp-Ekendahls, ha en bra dag gullungar!

 Förra sommarn var jag kool.

Älskade bror

I väntan på fler bilder från bröllopet så kan jag bidra med en bild på mig och min älskade bror i USA, Johan!


Mamma mia

Ikväll ska vi förresten gå på Mamma mia! Ser miiiket fram emot det.


It's done

Now the chop-chopping is done. Vi åkte båtbuss idag till Mariebergsskogen och då såg jag såhär fräsch ut (...)Sen klippte jag mig, eller ja Karin på Gruvan klippte mig och jag är kalasnöjd!


chop-chop

Idag blir det chop-chop. Jag insåg häromdan att jag måste komma iväg och klippa mig INNAN Sixtie behagar komma ut. Jag har inte klippt mig på 10 månader så mitt hår är omåttligt slitet, i vilket fall som helst så är det inget vidare med halvlångt hår och kräkande bebis. Jag älskar inte spyor sådär jättemycket, även om det bara är modersmjölkskräks, och gammalt kräks i håret känns ännu mindre lockande. Så det blir chop-chop även om jag egentligen inte vill.. Jag får se hur det blir, är jag inte superdupernöjd så växer det ganska snabbt iallafall!

Magbild v 37

Alltså v 36+1 idag, glömde att ta igår..


v 37

_______________________________________________________________


Vecka 37

Vid den här tiden kan du eventuellt känna att bebisen rör sig nedåt och trycket i den nedre buken ökar. Detta gör att dina lungor och din magsäck får mer utrymme och det kan bli lite lättare att äta och andas. Däremot kan det bli jobbigare att gå - för en del kan det kännas som om bebisen är på väg att ramla ut! Det fortsatta trycket på blåsan gör att du kan behöva gå på toa ofta.

Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Nu kan det vara bra att börja planera BB-väskan, saker som är bra att ha med till BB. Det är alltid skönt att ha den färdigpackad så har man en mindre sak att oroa sig för när det är dags att åka in!

Lägenheten

Tänkte lägga in bilder på hur lägenheten ser ut, har en känsla av att det finns en del nyfikna... ;)

En av klädkamrarna:Sixtens rum: (det enda som inte är nytapetserat)Köket:

Stora badrummet/tvättrummet/skötrummet:Lilla toan:Hallen:Vardagsrummet:Balkongen:

Vårt sovrum:
Rum 2 är Sixtens, rum 1 är vårat.Tillbaka

Jag skrev ett aslångt referat för helgen men det försvann såklart för att det jävla /%(=)/¤(#=#%/=)%Q#/blogg.se är så jävla %#%/()=¤%.

Jag varken orkar eller har nån som helst lust att skriva om allt igen.


Bomstad

Jag är heeelt slut! Vi började dagen med att cykla ut till bomstad och lägga oss i solen/skuggan :) Där träffade vi på Lars, lena & Elvira (O's morbror med sambo och så kusin) och Oskar badade. Jag tyckte att det var dretakallt så jag gick bara i med fötterna. Vi hann tyvärr inte vara där mer än 2 timmar för vi skulle iväg till specialistmödravården halv tre.
Så vid halv 2 så cyklade vi hem igen, var hemma i 10 minuter innan vi cyklade till sjukhuset. Där fick vi vänta i 50 minuter innan vi fick prata med läkaren. Vi var väl inne i 5 minuter eller så, men han sa iallafall att det var korrekt information innan och att vi bör göra fostervattenprov vid alla graviditeter. Den dagen Sixten ska ha barn bör hans sambo också göra fvp. Sen fick vi vänta en kvart till innan vi fick journalen tillbaka.

Nu har jag fått mitt nya bankkort till Icabanken så nu är jag settled som Ekendahl, har precis pratat med ICA banken som har flyttat pengar och avslutat mina konton i Swedbank. Det kommer väl att gå igenom imorrn skulle jag tro.
Sen ska bara koden komma så kan jag börja använda mitt nya fina glittriga rosa kort :D

Nu ska vi åka in till stan och äta på bishops arms, det har vi faktiskt gjort med mamma iallafall 3 år i rad och det är så mysigt!

Onsdag

Idag så blev jag väckt av Matilda som förmodligen var jättesupernödig för hon satt och skällde bakom gallret vilket hon nästan aldrig gör, hon brukar sova tills vi går upp.

Mamma, hundarna och jag cyklade ut till mammas kolonilott på hammarö där mamma klippte gräset och jag lät hundarna leka av sig på träningsfältet på brukshundsklubben. Det stod balanshinder framme också som de gärna sprang fram och tillbaka på, dom blev lite besvikna att jag inte hade ngra köttbullar dock :)

Sen cyklade vi in till stan för att hämta mitt nya körkort, jag ser ut som ungefär tolv på kortet men det är ganska fint ändå. Mamma hämtade sina skridskor som hade blivit slipade och till sist åkte vi hem och hittade Oskar på soffan på terassen liggandes och läste.

Snart ska vi iväg till 4H och miljöträna Shaylee som ju aldrig har träffat getter, grisar osv - iallafall inte vad jag vet! Matilda är ju totalt van vid djuren där så det kommer nog gå bra.

Sen ikväll ska vi ut i skogen och grilla korv!!!

FinbesökJag fick alldeles nyss besök av två små tjejer i 5-6årsåldern som såg ut ungefär som lotta på bråkmakargatan. Dom frågade om jag hade tuggummi. När jag sa nej tyvärr så sa dom: Meen.. har du två hundar då? (Matilda stod och skällde vid deras fötter och Shaylee uppe på trappavsatsen)
Sen kom dom in och klappade på hundarna, frågade vem som bodde i alla rum och spelade lite på pianot :D
När dom gick (efter kanske 3 minuter eller så) så frågade den minsta om jag skulle köpa tuggummi snart, om kanske 6 dagar?

Haha dom var hur söta som helst!!

v 36

Nu kommer magbilder ute i det fria från v 35+0
Både O och jag tycker att det är skitkonstigt för jag ser pytteliten ut på bilderna, har mycket större mage i verkligheten (och mindre rumpa :D)

_______________________________________________________________________

v 36

Barnet är i princip helt fullgånget och väger mellan ca 2,5-2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt och ca 46cm från huvud till fot. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Eftersom livmoderns väggar och din mage sträcks alltmer och blir tunnare, kommer mer ljus in och bebisen kommer att utveckla tydligare dygnsrytm. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.

Din mage mäter mellan 32 och 35 cm. Magen står som högst, livmodern känns säkert ända upp i revbenen, men kommer snart att sjunka för var dag allteftersom bebisen lägger sig tillrätta i bäckenet. Nu är det mycket mindre fostervatten och mycket mer bebis i din livmoder (som har utvidgats till 1000 gånger sin normala volym) och du har förmodligen lagt på dig mellan 11 och 14 kg. Din navel har också sträckts och sticker förmodligen ut. Eventuellt känner du dig andfådd nu när livmodern har växt så att dess ovandel sticker upp i bröstkorgen. Försök ställa dig på alla fyra om du vill ta djupare andetag. Fortsätt dricka mycket vatten även om du behöver kissa så ofta att du lika gärna skulle kunna flytta in på toa - bebisen behöver denna vätska. Däremot kan det vara klokt att dra ner på urindrivande drycker som té och kaffe. Du drömmer säkert om förlossningen. Din råmjölk kan läcka från dina bröst.

RSS 2.0