v 26+0

Idag går jag in i v 27. Nåt jag känner av mer och mer är att jag har börjat få svårare att andas. Inte hela tiden men om jag sitter i soffan och har ätit mat eller äter godis så har jag ibland jättesvårt att andas. Det känns jobbigt att det kommer redan nu efs det ska växas en hel del till och lungornas plats kommer att minska ännu mer..

Här är iallafall magen!

image66

__________________________________________________________________

Vecka 27

image65

Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel. Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är mellan 750 g - 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.

Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont minst sagt.

Kommentarer
Postat av: solish

när kommer ni till karlstad? skulle va kul o ses ju, jag har ju inte sjungit för sixteen?

2008-04-29 @ 09:28:08
Postat av: solish

hur länge stannar ni? vi ska till karlstad på torsdag, då kanske vi skulle kunna ses?!
innan dess jobbar jag rätt sent, imorgon jobbar jag till 22, så det blir lite svårt. men thursday? vi kanske kan ses tidigt?, säg 9.30 =)

2008-04-29 @ 10:32:40
Postat av: Hanna

Gah så fin magen är när man ser din snygga tatuering också - din lyckans ost :)

2008-04-30 @ 22:32:35
URL: http://hanusi.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0